Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Zatímco spotřebitelská SSD dnes končí na kapacitě 8 TB, ta pro serverové nasazení mohou mít i řádově vyšší kapacitu. Solidigm nyní představuje řadu D5-P5336 se zvýšenou kapacitou až na 61,44 TB.
CooliPi (378) | 2.8.202320:03
Tak jsem si hledal novy SSD disk a dospel k zaveru, ze cokoliv nad MLC je jenom cerna dira na data. Ani parametry jako TBW jsou o nicem, kdyz data degraduji ma disku ktery je nedokaze bez refreshe udrzet. Z nekolika starsich microSD karet se postupne ztraci sektory, jedina moznost je precist je a zapsat zpet po par letech.

Zavrhnul jsem v podstate vsechny TLC a nedejboze QLC SSD, jedine co zbyva je par MLC modelu. U microSD je to napriklad SAMSUNG PRO ENDURANCE, neco podobneho dela i SanDisk.

V SSD pro PC pry dela MLC jen SAMSUNG v PRO radach SSD ktere jsou 3x drazsi nez spotrebitelske modely. Problemy s radami 840 nebo 870 EVO z roku 2021 ukazuji na to, ze staci to jen delsi dobu necist a zacne to ztracet data.

U karet asi zacnu po roce delat prepis puvodnimi daty ­(manualni refresh­), aby se obcerstvila. U SSD pro PC je dobre obcas precist cely disk at si disk sam relokuje spatne sektory, ktere mozna ani nejsou spatne, jen zapomenute. Vysumele elektrony. Sledovat pocet relokovanych sektoru ­(SMART 0x5­) a u SAMSUNG disku s opravenym firmwarem i SMART parametr 0xFC ­(tam to uklidili­).

Zpet k tomuto produktu s 60TB dat ­- je usmevne, ze to s QLC vydrzi 3 mesice. Bez napajeni. To bych si do datacentra nekoupil, ani do RAIDU.

Nemate nekdo po ruce tip na SATA SSD s MLC nebo SLC flashkou? Neco co jsem tu jeste nepsal. Tyhle TLC, QLC, PLC hruzy jsou derave jak reseto.

Jeste zajimavy tip ­- nekde jsem cetl na forech, ze nekdo resi problem se starnutim informace na SSD tim, ze ho necha zapnute bez datoveho kabelu ­(zrejme SATA­) a ono si to asi kdyz to nema co na praci zkousi opravovat naboj. Ten clovek tomu dava pul hodiny a pak to zase pouziva. Nemam moznost vyzkouset, ale jako tip dobre.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.